Здравейте,
ние сме фирма от района на бедстващите преди една седмица при снеговалежа.
Не сме работили една седмица  т.е 5работни дни, дали е възможно да се възползваме от чл.173, ал.7 т.1 от КТ, понеже нашите дни са равни на 5 не са повече. А необходимо ли е да имаме някакъв документ за това и от къде да си го потърсим, ако можем да ползваме това право?
Ако някой има някаква информация по този казус моля да пише?

Много Благодаря!!!
Казуса е следния:
Ученичка навършила 18г., започва работа на 4ч. Работодятеля и внася осигуровки - здравни и социални. Ученичката обаче била осигурявана здравно от  училище. Сега в училището и заявяват, че е длъжна да върне на училището сумата за внесените от тях осигуровки заедно с лихви по сумите за периода от времето на започване на работа до момента. Бих искала да ми кажете дали ученичката наистина е в нарушение и трябвали да връща парите за здравно осигуряване с лихвите за посочения и период.
 :question:  :question:  :question:
Благодаря :excl:
ами не трябва ли да си пише във заповедта прекратяване на основание  чл.326 и долу да се опише че дължа обещетение на работодателя за срока на неспазено предизвестие.
То можели въобще да е дисциплинарно уволнение?
А какво губя като ме уволнят дисциплинарно? :question: :question: :question: Какво всъщност е това :question:

и дните които несъм била на работа ще ми ги водят като самоотлъчка, въпреки че имам одадено предизвестие така ли?
След като е отменен БЛ, значи е трябвало да сте на работа.
Как ще си оправдаете времето на неявяване на работа за този период? След като още се водите на работа, а не сте се явили... ???? Излиза, че вие сте направили самоотлъчки с неявяване на работа.
ами не трябва ли да си пише във заповедта прекратяване на основание  чл.326 и долу да се опише че дължа обещетение на работодателя за срока на неспазено предизвестие.
То можели въобще да е дисциплинарно уволнение?
А какво губя като ме уволнят дисциплинарно? :question: :question: :question: Какво всъщност е това :question:
Ами ако се окаже, че БЛ действително е невалиден би трябвало да може... :no:
Ами от ТЕЛК са го отменили. И как така ще има дисциплинарно уволнение? Нали има подадено предизвестие.
Здравейте
Казуса ми е следния?
Подавам си предизвестие (основание чл.326 от КТ), преди да ми изтече срока на предизвестието внасям болничен лист. Работодателя обаче го обжалва и болничния лист ми е отменен. В случая можели работодателя да ми наложи дисциплинарно уволнение.
 :question: :question: :question:
Благодаря
Здравейте,
искам да попитам ако упраавителя който ми е по ДУК и примерно хонорара му е 6000лв., като ми представи болничен хонорара ще си останели толкова или се смята само за отработените дни???

Благодаря
На каква стойност се определя наемa при оперативния /екплоатационен/ лизинг
Благодаря много за информацията
Лек и успешен ден :smile1:
а ако сега ме заведът на работа в друга фирма и след това тя да ме освободи по член различен от тези които ми споменахте, дали това прекъсване на стажа ще повлияе и дали изобщо ще ми приемат документите  в НОИ.
Здравейте,
искам да попитам по кой член трябва да си съкратен за да идеш на борсата.Аз съм освободен на 12,10,12г. по взаимно съгласие. На борсата мога да ида за 4 месеца. 
Здравейте,
бих искала да попитам как е възможно да се разместят работни дни. Примерно 08.11.2012г и 09.11.2012г. да ги обявим за почивни а 04.11.2012 и 11.11.2012 да са работни. Възможно ли е въобще такова нещо.

Благодаря
Лек ден
Здравейте,

понеже от 01.07 е в сила новата НАРЕДБА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА дали е необходимо да разработваме и утвърждаваме нови вътрешни правила за работната заплата в предприятието;
Фирмата ни се занимава със шиене на ишлеме. Става въпрос за шивашки цех.

Благодаря
Здравейте,
имам един доста сложен въпрос??? В петък съм подала Д1, ама на едно лице съм писала ден на прекратяване на осигуряването, като всъщност това лице не е освободено. Ден на прекратяването  на осигуряването е 29,06,2012. В осигуровките няма промяна всичко е ОК, ама дали ще е проблем ако това остане така или да си направя корекция и да си я подам отново. Защото лицето не е освободено, то си работи във фирмата.

Поздрави и Лек ден
Здравейте,
ако служител ми мине от 4-часов работен ден на 8-часа( осн. чл.119 от КТ), необходимо ли е да се праща уведомление в НАП.

БЛАГОДАРЯ
ами тия разценки ни ги прави "Началник, цех", минава засича време и т.н по формулки го изчислява.
Здравейте,

в нашата фирма работниците по трудов договор основната им заплата е според минималния осигурителен доход по професиите за 2012г. Примерно за машинен оператор шиене е  335лв. основна заплата по договор. В същото време за изработка на някакво си изделие е направена технологична разбивка по операции и съответно всяка операция е със различно заплащане. Има случаи при които някои от работниците успяват да си изработят прага от 335 и даже над него. Как може това да се оформи във ведомостта. Примерно ако аз си наработя 20лв. повече ако се въведе като еднократна сума(премия) и се пусне заповед  на основание  чл.13 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата за положени допълнителни усилия в работния процес и  постигнати високи резултати да бъдат начислени и изплатени, заедно с основното месечно трудово възнаграждение, допълнително възнаграждение ”еднократна сума” - 20лв.

А ако имам и 10лв. трудов стаж и съм на разценка, трябва ли да си изработя 345лв. или само 335лв. Работодятеля длъжен ли е да ми ги плати тези 10лв. трудов стаж или задължително ще трябва да си ги изработя.

И съответно ако аз неуспея да си изкарам минималната заплата от 335лв., а съм изкарала 315лв. т.е с 20лв. по-малко, това възможно ли е във ведомостта да се въведе като еднократна удръжка и естествено пак да се пусне заповед за това. Примерно Налагане на  санкция „еднократна удръжка”

    Съгласно чл.210 от КТ и във връзка с  чл.266 ал.2 от Кодекса на труда за неизпълнение на трудовите норми.

Благодаря предварително за мненията и отговорите

мерси много за инфото :smile1:
Здравейте,
представям два болнични листа един след друг
Първият: от 12.09.2011 да се яви на 26.09.2011 - първичен с диагноза М 51.1
Вторият: от 26.09.2011 да се яви на 07.10.2011 - първичен с диагноза М 51

изплатила съм първите 3 работни дни и  по двата листа и сега от НОИ са ми пратили предписания, в които пише че трябвало да платя само 3 дни от работодателя. Според мен тогава трябваше втория болничен да е продължение или съм в грешка????

Моля за отговор
Благодаря